Nyheter

Den svake krona – hva betyr det for deg som bedriftseier?

I denne artikkelen ser vi litt på hvorfor den norske krona har blitt så svak, effektene av dette og hva vi kan forvente fremover.

De siste årene har vi opplevd en rekke hendelser i verden som har ført til store svingninger i økonomien. Pandemi, krig og energikrise er hendelser som påvirker verdensøkonomien og effekten merker vi godt her hjemme også. I perioden med Covid hadde vi en historisk lav styringsrente og dette førte til et betraktelig økt vareforbruk i norske hjem. Når etterspørselen øker vil også prisen på varer og tjenester gå opp, hvilket har ført til en skyhøy inflasjon. Som forbruker vil du kanskje tenke at skyhøy inflasjon er uproblematisk så lenge renten på alle lånene dine forblir lav, men inflasjonen i Norge har vært høyere enn i utlandet og dette fører til at den norske krona svekkes.

Men er det så farlig da? For selskaper som driver med eksport av varer/tjenester til utlandet er det fine tider. Når kronekursen i Norge er svak får utenlandske kjøpere mer for pengene når de handler hos oss, dersom selgeren ikke justerer prisene sine. Selskapene som selger til utlandet, kan derfor øke prisene sine og dermed øke fortjenesten. Øker de ikke prisen vil de oppleve høyere etterspørsel.

For de som kjøper varer/tjenester fra utlandet er det blitt mer kostbart og dette kjenner nok mange bedriftseiere og privatpersoner på akkurat nå.

Det eneste virkemiddelet Norges Bank har for å motvirke inflasjonen og påvirke kronekursen er styringsrenten. De fleste har nok merket det til nå, styringsrenten har blitt hevet hele 13 ganger siden nullrenten i 2021! Effekten av økt rente er at valutaspekulanter plasserer penger i Norge, noe som øker etterspørselen etter den norske krona og dermed styrker den. Den økte renten vil også redusere inflasjonen ved at den bremser aktiviteten i økonomien (reduserer kjøpekraften vår), noe som reduserer etterspørselen av varer og tjenester og dermed roer ned prisveksten. En av de forventede konsekvensene av dette er at arbeidsledigheten øker på grunn av lavere etterspørsel, men det tar som regel noe tid før vi ser effektene etter renteøkninger.

Norges Bank ser for seg enda en renteøkning før vi er i mål og de spår at rentenivået vil holde seg på dette nivået gjennom 2024. Det forventes at kronekursen skal styrke seg relativt kjapt, men inflasjonen er typisk mer seiglivet og den største frykten er at inflasjonen skal sette seg fast. Vi må nok forvente at det blir litt verre før det blir bedre. Som bedriftseier kan det være lurt å gjennomgå kostnader om du ikke allerede har gjort det. Ta gjerne en gjennomgang av regnskapet sammen med din regnskapsrådgiver og se om det er endringer som kan gjøres slik at din bedrift er best mulig rustet til å tåle lavere etterspørsel for en periode.

Driver du med eksport av varer/tjenester? Nyt oppturen så lenge den varer og snakk med din regnskapsrådgiver om investeringer og smarte måter å ivareta overskuddet!

Kontakt oss i EVER for bistand.

Kilder: Norges Bank, SSB

Personvern

Vi måler kun trafikk på denne nettsiden.
Ved å bruke denne nettsiden aksepterer du dette.

Hopp rett ned til innholdet